Ремонт на автомобили Skoda

Ремонт и техническое обслуживание автомобилей марки Skoda

Секцията " Шкода" публикува статии и снимки, свързани с ремонта, настройката и поддръжката на автомобилите Skoda Octavia (Skoda Octavia) и Skoda Fabia (Skoda Fabia) . В бъдеще списъкът с модели ще се разшири. Всички материали съдържат подробни описания и снимки на извършената работа. Надявам се, че събраната на страниците на тази секция информация ще бъде не само интересна за вас, но и полезна. И също така, ще ви помогне в самостоятелно ремонт на колата.

. Показва се: 4 . . Общо: 4 .
Видимост 86
Chat_bubble 0
Архив 0
клас 4.6 ) ( 5 )
рулевые наконечники шкода фабия замена

Така че аз не разбирам как това може да бъде: една, когато инсталирате върховете на кормилното управление, ги обърква на места, втората, бързо прави конвергенцията, а третата, след това шофира и глупаво не обръща внимание на гадния писък, когато воланът е напълно завъртян отляво или отдясно ??? Как така? И? Не е ясно. Но фактът е факт. С цялата простота на подмяната на кормилните накрайници на Шкода Фабия , вие все пак можете да се насладите. В снимки 1 и 2 можете да видите резултата от безразсъдната работа. Защо немислими? Е, как иначе да нарече такава дейност? Ако едно лице просто премахне и сложи частта и не обърне внимание на факта, че върховете на кормилното управление са извити, всеки от тях е маркиран едновременно. Тогава как се нарича неговата работа?


Видимост 126
Chat_bubble 0
Архив 0
клас 4 ) ( 4 )
фильтр салона фабия замена

Колко често трябва да променя кабинния филтър? Този въпрос тревожи много шофьори. Повечето производители на автомобили, включително Skoda, в схемата за поддръжка показват, че въздушният филтър на вентилацията в отделението за пътниците в обикновения филтър за пътниците трябва да се сменя на всеки 30 000 км. Но за мен тази цифра е твърде висока. За нашите пътища, толкова сигурни. Може би по европейските пътища, чисти и добре поддържани, 30 000 км е нормално. Но на нашия терен, тридесет хиляди са сериозен товар както за въздушния филтър, така и за кабинния филтър. Само ако в първия случай, поради замърсения филтър здравето на двигателя страда, тук във второто, вашето здраве вече страда. Ето защо ...


Видимост 258
Chat_bubble 2
Архив 0
клас 4.3 ) ( 6 )

Втората статия в новата секция! Този път материалът ще бъде посветен на Skoda Octavia. И ще бъде въпросът за смяна на маркуча на предната спирачка за Skoda Octavia Tour . Следователно, ако сте щастлив собственик на тази марка автомобил и маркучите на предните спирачки имат същия външен вид като на снимка # 1, този доклад за статия-снимка ще ви бъде интересен. И това е необходимо! Тъй като наличието на пукнатини и разкъсвания на спирачния маркуч - това вече е опасно. И такива, или такива маркучи трябва да се променят възможно най-бързо. Освен това, за да направите това на Octavia няма да бъде много трудно дори за начинаещ в автомобилна сделка! Doubt? След това прочетете този текст до края! И съм сигурен, че след като приключите с четенето, със сигурност можете да вземете инструмента и да замените самите маркучи за аварийни ситуации!


Видимост 366
Chat_bubble 0
Архив 0
клас 4.3 ) ( 8 )
шаровая опора фабия замена

Накрая се стигна до училище! Фотографският доклад, описващ замяната на сачмения лагер на Skoda Fabia (Skoda Fabia), тържествено открива нова секция на сайта.

И не се простират въвеждането, искам да си спомня какво, поради основните причини, трябва да се премахне сачмени лагери - повреда на целия сачмен лагер (характерен удар, писък в окачването на колата е трудно да се забележи) и разкъсване на прах на сферичната става (ако е заменен и заменен навреме, Това значително ще увеличи живота на самата топка. Придвижвайки се напред, ще кажа, че в моя случай проблемът е точно в прашника. Но каквато и да е причината ...

keyboard_arrow_up