Zaporozhye Automobile Завод и легенда за колата - ZAZ 965

4.1
) ( Група 21 )
Видимост 15169
Chat_bubble 0
Архив 0
История появления и развития ЗАЗ

Украйна никога не е носила и никога не е опитвала жълтата фланелка на лидера, когато става въпрос за успехи в автомобилната индустрия на международно ниво. Въпреки това, много талантливи украински инженери и технолози са допринесли значително за концепцията за развитието на световната автомобилна индустрия. Почти всички експерти в тази индустрия са наясно с легендарния автомобилен завод Запорожие (ZAZ) . За съжаление, 21-ви век "отнема" почти всички лаври от местния производител, но въпреки всичко имаме нещо, с което да се гордеем. ZAZ-965, известен още като "Горбати", слезе от производствената линия на завода за автомобили "Запорожие" през 1960 г. и веднага спечели световна популярност. В допълнение към "Humpbacked", в историята на ZAZ имаше много събития, които биха могли да представляват интерес за модерния ентусиаст на колата.

Всичко започна през 1958 г., когато членовете на Съвета на министрите на СССР решиха да променят профила на Запорожие завод "Kommunar" от производството на комбайни и компоненти за производството на малки коли. Причината за това преустройство беше отказът на Московския автомобилен завод да произвежда малки коли в полза на по-модерни, следователно по-скъпи автомобили като "Москвавич-402". Необходимостта от шофьори в компактни и непретенциозни автомобили обаче не е изчезнала, така че екипът от специалисти на Московския автомобилен завод, начело с Андрьо Андронов. Започна да се развива

прототип будущего запорожца - Fiat 600
Обещаваща национална кола - ZAZ-965 . Strokin NI, който заема поста на министъра на автомобилната индустрия на СССР, реши, че най-подходящият прототип на " Humpbacked " ще бъде Fiat 600 , италианският, който току-що бе излязъл от италианския конвейер. Инициатива Strokin N.I. Липгарт АА, която заема поста заместник-директор на Института за автомобилни и автомобилни изследвания на СССР, подкрепя.

През есента на 1956 г. екип от специалисти от Московския автомобилен завод започна работа по концепцията за "Горбати", а година по-късно се появи първият образец на този модел, който получи серийния номер - 444 (в хората - "Москвич-444"). Разликите между Fiat 600 и новопоявилия се домашен шедьовър бяха много незначителни и обусловени главно от особеностите на съветските пътища. По-специално размерът на гумите е нараснал от 12 до 13 инча, което доведе до леко изменение на окачването на колата. В допълнение, Москвавич-444 е оборудван с двуцилиндров двигател с въздушно охлаждане - MD-65 (17,5 к.с.), а не четирицилиндрово "чудовище" с водно охлаждане като Fiat 600 . Италианският модел не може да се похвали с четири кръгли входа за въздуха на задните калници и много ценни, след това взаимозаменяеми предни и задни прозорци.

През 1958 г. вторият домашен прототип на "Горбати" излезе от монтажната линия на Московския автомобилен завод. Новият "Moskvich-444" се различава от предходния модел по външната обвивка и горната горна част на предното крило. Спирането на актуализирания "Moskvich-444" остана без значителни промени, но този път цветовете получиха повече внимание: тялото беше решено да се направи в слонова кост, но горната част - в светъл цвят на морков. Именно в тази форма актуализираният "Москвич-444" се появи на изложбата за постиженията на националната икономика в Москва през зимата на 1958 г.

С течение на времето екипът от специалисти на московския автомобилен завод трябваше да се откаже от работата на вътрешния MD-65 поради високото ниво на шума, несъвършенството на охладителната система и лошата динамика. Освен това, вътрешният двигател е проектиран само за 30 хиляди километра, а след това - големи ремонти. Следователно, екипът от специалисти на Московския автомобилен завод, заедно с най-добрите умове на Института за изследване и развитие на автомобилостроенето и автомобилостроенето на СССР, започнаха работа по нов двигател специално за Москвавич-444. Междувременно, колата е оборудвана с двуцилиндров двигател BMW 600. В резултат на това се появи "Moskvich-444" без колела. Промените докоснаха несвързаната маса, която намаля с 6 килограма и допълнителното (натоварено) тегло, което намаля до 636 килограма. Освен това модифицираният "Moskvich-444" е оборудван с ново предно окачване, заимствано от местни специалисти в германския Volkswagen Beetle и модифицирани странични въздухозаборници под формата на удължена решетка.

автомобиль заз 965 горбатый
Екипът от специалисти на Московския автомобилен завод непрекъснато подобрява "Москвавич-444", в резултат на което до края на 1958 г. автомобилът получи нов сериен номер - 965. След известната резолюция на Министерския съвет на СССР, екип от специалисти участва в производството и последващите актуализации на подкомплекта "Москвавич-965" Zaporizhzhya автомобилен завод. Няколко месеца по-късно цялата документация, работи и рисунки на московските инженери и технолози отидоха в Запорожие, където се роди първият ZAZ-965. Оригиналният дизайн на ZAZ-965 се различаваше от московския Москвич-965 само с това, че украинците заменят остарелите стъкла с плъзгащи се врати с низходящи, преместват фаровете на задните светлини, създават поредица от отделни корпуси на крилата си и поставят предните лампи в тях.

През лятото на 1959 г. специалистите от Научноизследователския автомобилен и автомобилен институт на СССР създават няколко четирицилиндрови двигатели ZAZ-965G, а през зимата

рентгеновский снимок автомобиля заз 965
ZAZ-965V - актуализираната версия на ZAZ-965G. Всъщност, формата на цилиндрите се е променила - от хоризонтално срещу V-образна форма, а обемът на двигателя се е увеличил. В резултат на това двигателят ZAZ-965V става по-компактен с оптимизирана охладителна система. Мощността не се промени, но ZAZ-965B беше по-подходящ за съвременните изисквания за дизайн на двигателя, отколкото ZAZ-965G.
През лятото на 1960 г. Заз-965 отиде в Кремъл за традиционна изложба на новости в автомобилната индустрия, където председателят на Съвета на министрите на СССР Хрушчов, Н.С., след като разгледа колата, позволи масово производство на ZAZ-965 само при едно условие - цената на нова кола трябва да бъде достъпна за работническата класа , Първоначалната цена на новостите е 18 000 рубли, а след реформите - 1,8 хил. Рубли, което съответства на годишната заплата на всеки висококвалифициран представител на съветската работническа класа. От 1960 г. ZAZ-965 се нарича " Zaporozhets ".

До края на 1960 г. около една и половина хиляди Запорожец излязоха от производствената линия на завода за Запорожие . Украинците не се ограничават до производството на стандартния модел ZAZ-965, а през 1960 г. започнаха работа по младежката "Запорожщица", която се различаваше от "възрастен" вариант с по-мощен двигател и отворено тяло. За съжаление, от това не се получи нищо.
През 1962 г. автомобилният завод "Запорожие" издава ZAZ-965S - автомобили на базата на ZAZ-965, предназначени за превоз на поща. В новия модел воланът е от дясната страна, вместо задните седалки е поставена огромна пощенска кутия, а вместо задното стъкло имаше няколко метални пластини. И през 1963 г. първата домашна кола за хора с увреждания излезе от производствената линия на завода за автомобили "Запорожие". След това украинците, ангажирани в масово производство на следващата актуализация на ZAZ-965 - ZAZ-965A, който се различава от стандартния модел от по-мощен двигател с увеличен капацитет. В резултат на това разходът на гориво значително намаля и максималната скорост се увеличи до 110 км / ч. Промените също повлияха на външния вид на автомобила - предните светлини в новия модел бяха инсталирани директно в крилата, а не върху тях, както преди; Страниците на тялото бяха украсени с корнизи - декоративен аксесоар, напомнящ на изпъкнала лента. Освен това фабричният знак на завода за автомобили в Запорожие също се промени - обичайната звезда беше заменена с цветен правоъгълник.

От 1970 г. в Запорожие излиза моделът за износ ZAZ-965E , по-известен като Yalta, който е известен с много ниско, почти незабележимо ниво на шума. В допълнение, износът ZAZ-965 има пепелник и радиостанция, а извън автомобила е оборудван с огледало за обратно виждане, изящни дръжки на врати и хромирани странични корнизи. Ежегодно в Европа чрез финландския и белгийския канал за продажби са изнесени около 5 хиляди такива коли.
До 1970 г. производството на стандартния модел ZAZ-965 е почти приключило, така че екип от специалисти от Запорожие Автомобилен завод започна работа по съвсем нов Запорожие.
Съветските граждани харесваха простия Запорожец, защото това беше много компактен и достъпен автомобил. Brundza SK, известен съветски състезателен шофьор, прослави Запорожец по целия свят, тъй като в Запорожец той многократно спечели Световния рали шампионат.

След това никой не обръща специално внимание на недостатъците на ZAZ-965 - високо ниво на шума, минимално свободно пространство в кабината и постоянна опасност от неправилно разполагане на резервоара за газ. Шофьорите на СССР оценяват простотата на "Запорожец", благодарение на която сами могат да ремонтират колата и за съжаление тя се счупи доста често. И пропускателната способност на ZAZ-965 би могла да бъде завидна от автомобили с немски, италиански и финландски проблеми ...

автомобиль заз 966 чебурашка
Изминаха повече от 40 години, откакто продукцията на "Brokeback" завърши. В наше време ZAZ-965 не се намира на пътя, защото сега този автомобил не принадлежи към превозни средства, а към музейни експонати или частни колекции. Въпреки това, настроеният ZAZ-965 не може да се нарече рядкост при различни тематични изложби и демонстрации, но това не е малката кола, която орязва необятността на Съветския съюз в средата на 20-ти век.

Заслужаваща замяна на " Humpbacked " е ZAZ-966 , който е " Ushasty " или " Cheburashka ". Скоро имаше и модификации на новия ZAZ-966 - ZAZ-968 и ZAZ-968M , но се отървах от националния псевдоним

запорожец заз 968М
Колата не успя. За съжаление, думата "качествена" не се отнася за Запорожщйс от това време, тъй като автомобилите на Автомобилния завод на Запорожие просто не са вършили редовни ремонтни дейности, защото нещо непрекъснато се прегряваше и разпадало. Най-новият модел на "Ushastogo" официално излезе от монтажната линия на Запорожие Автомобилен завод едва през 1994 година.

През 1987 г. светът видя "Tavria" или ZAZ-1102 - първата украинска кола с двигател с водно охлаждане. Триумф "Таври" не се е случило поради рухването на Съветския съюз. След разпадането на СССР заводът за автомобили "Запорожие" стана по-зависим от държавата, поради което почти фалира. Лидерите на украинското автомобилно предприятие се опитаха да привлекат инвестиции, за да спасят бизнеса си и по всички възможни начини търсеха партньори по целия свят. Бяха проведени преговори с потенциални инвеститори и партньори - италианската компания Fiat, френската Peugeot и американската компания GM. Независимо от това, Автомобилната завод в Запорожие подписа споразумение за сътрудничество с финансовата и индустриална група Daewoo в Южна Корея. В резултат на това съставът бе актуализиран. Имаше ZAZ-1103 или

автомобиль заз 1103 Славута
" Славута ", модифицирана ZAZ-1102 или "Tavria-Нова", ZAZ-1105 или "Дана".
През 2003 г. Zaporizhzhya Automobile Plant се превръща в затворена акционерна компания - Zaporozhye Automobile Building Plant . Въпреки всичко, ЗЗЗ правилно се счита за лидер на местната автомобилна индустрия, но много украинци смятат, че поради твърде тясното сътрудничество с китайски и южнокорейски партньори, той е на път да загуби този почетен статут.

Спри! Не бързайте да напуснете тази страница! Моля, прочетете текста до края. Ако сте щастлив собственик на автомобила на украинската автомобилна компания ZAZ, тогава просто трябва да посетите раздела на нашия блог, който публикува материали за ремонт на автомобили ZAZ-1102 Tavria, ZAZ-1103 Slavuta, ZAZ-1105 Dana, Tavria Nova . Надявам се, че информацията, намерена на страниците на нашия блог, ще ви бъде от полза. И вие в близко бъдеще ще се върнете отново тук)))).

При използването на статията е необходима активна директна хипервръзка към www.ww.topstat.info!

) Коментари ( 0 )

. Показвани коментари: 0 . . Общо: 0 .

Оставете коментар

Цитат на клавиатурата