Историята на създаването, развитието на Avtovaz и VAZ

4.1
) ( Група 145 )
Видимост 94870
Chat_bubble 10
Архив 0
История ВАЗ

Изграждането на гиганта на руската автомобилна индустрия - Автомобилният парк Волжски (VAZ) - започна през 1967 г., след внимателна подготовка и избор на строителната площадка. На 20 юли 1966 г. Централният комитет на КПСС и Съветът на министрите, след като анализираха 54 различни потенциални обекта, определиха мястото на строителството - беше взето решение за изграждане на нов най-голям автомобилен завод в Съюза в Толиати (Самара). Строителството бе обявено от шоковата композиция "Комсомол". Министерският съвет назначи заместник-министър на автомобилната индустрия Полиаков В.Н. Генерален директор на завода в процес на изграждане, и Solovyov VS Главен дизайнер на AvtoVAZ . После хиляди хора, предимно млади хора, бяха изпратени в Толиати, за да построят гигантски завод. Техническият проект на конструкцията бе подготвен от италианската автомобилна компания Fiat, с която беше подписан и договор за доставка на основно технологично оборудване и по-нататъшно обучение на специалисти.

Одна из первых эмблем автомобиле ВАЗ
Вече две години след началото на строителството започнаха да се образуват трудови колективи на фабричните магазини. Основно за работа във ВАЗ бяха същите млади хора, които го построиха и произведено оборудване. Заводът е бил планиран да бъде толкова голям и мощен, а датите на пускане са били толкова ограничени, че производственото оборудване на VAZ е произведено в 844 машиностроителни завода на СССР и 900 заводи от други социалистически страни, както и от Германия, Италия, Англия, Франция, САЩ и други страни.

Благодарение на усилената работа и усилената работа на съветския народ, първите шест автомобила VAZ-2101 Zhiguli бяха произведени на 19 април 1970 г. По този начин, строителството е завършено 3 години по-рано от тези, изчислени в дизайна на 6 години. Дизайнът на първия " Zhiguli " копира италианския модел Fiat-124 през 1966 г. в основна конфигурация, но със значителни модификации. И материалите и компонентите за автомобилите VAZ са изключително съветски.

фото автомобиля ВАЗ 2101 - история создания ВАЗ 2101

Първият етап на завода е пуснат в експлоатация и пуснат на пазара на 24 март 1971 г. и е предназначен да произвежда 220 000 коли годишно. И в началото на следващата година бе пусната в експлоатация втората фаза на Автомобилния завод "Волжски", която също така е проектирана да произвежда 220 000 коли годишно, като така удвоява производствения капацитет на VAZ.

Първият модел на VAZ е с малка мощност (обемът на четирицилиндровия двигател е 1,2 литра, мощността е 62 к.с. при 5 600 об / мин, максималната скорост е 140 км / ч) и евтин за насищане на огромния потребителски пазар на СССР. В сравнение с италианския си прототип, VAZ-2101 придобива задни барабанни спирачки (вместо дискове), които са по-трайни и устойчиви на мръсотия. Като се вземат предвид особеностите на съветските пътища, се увеличи и просветата на земята, тялото и окачването бяха подсилени. През следващите години първият модел на VAZ беше усъвършенстван, оборудването беше променено. Но дори и в тази (първична) модификация, VAZ-2101 е произведена преди 1982 г., стана популярна и наистина "популярна" кола.

фото автомобиля ВАЗ 2102 - история создания ВАЗ 2102
През 1972 г. вторият модел на завода за автомобили Volga, VAZ-2102 , излезе на света, което всъщност не се различаваше от първия модел, преобразуван в петзвезден вагон. Този вариант за товар и пътник на първия "Жигули" стана "най-добрият приятел" на съветските летни жители. Товароносимостта на автомобила е 430 кг и се е увеличила, в сравнение с VAZ-2101, малко - само 30 кг. Но по-голямо количество багажно пространство беше оценено и благодарено от жителите на Съветския съюз. Популярността и славата на "най-добрия приятел на шофьорите" в крайна сметка преминаха към приемника VAZ-2102 в лицето на четвъртия модел VAZ.

В допълнение към универсалния модел (VAZ-2102), през 1972 г. производството на

фото автомобиля ВАЗ 2103 - история создания ВАЗ 2103
Мощен вариант на " Лада " - VAZ-2103 . Третият модел е оборудван с 1.5-литров двигател с мощност 71 к.с. При 5600 об / мин. Максималната скорост на автомобила се е увеличила до 152 км / час. С такива характеристики съветската кола стана доста конкурентна по отношение на динамиката със същите западни автомобили, като ускорява до 100 км / ч за 17 секунди. По-голямата част от населението възприема този модел като съвсем нов, по-силен и удобен и съответно по-престижен и скъп. В действителност, VAZ-2103 е просто копие на "Lux" версията на италианския модел Fiat 124 Speciale от 1968 година. Подобно на първия модел, италианската кола беше адаптирана и преработена, като се вземат предвид особеностите на употребата по пътищата на СССР. В сравнение с VAZ-2101, салонът на третия модел на VAZ е постигнал значителни подобрения по отношение на удобството и красотата: пространство над главата на пътниците бе увеличено с 1.5 см, апаратът беше напълно преосмислен, подът беше покрит с дебели тъкани килими, подобрили външния вид и шумоизолацията на отделението за пътници. Салонът и багажникът бяха украсени с пластмаса.

фото автомобиля ВАЗ 2105 - история создания ВАЗ 2105
Дизайнерите на Автомобилния завод в Волга никога не са спирали да работят за подобряване на своите автомобили. Всеки нов модел или дори серия от един модел получи нови уточнения, визуални и технически промени. Впоследствие, в резултат на значително подобрение на второто поколение автомобили VAZ за задвижване на задните колела, през 1980 г. VAZ-2105 беше пуснат като заместител на VAZ-2101, който по това време не се произвеждаше. Стандартното оборудване VAZ-2105 е снабдено с 1.3-литров двигател с мощност 63 к.с. Петият модел на VAZ с името LADA -2105 все още се произвежда и е най-евтиният вариант от цялата модерна гама VAZ. Ниската цена се осигурява главно поради минималното стандартно оборудване и остарелите технологии, използвани при производството на този автомобил.

Най-популярният в историята на AvtoVAZ е шестият модел, пуснат в производство

фото автомобиля ВАЗ 2106 - история создания и развития ВАЗ 2106
През 1976 година. Подобно на по-старите модели от предишни години, прототипът за VAZ-2106 беше италианската кола - Fiat 124 Speciale от 1972 г., с промените, адаптирани към нашите условия. Следователно, никой не би могъл да си представи такава свръх популярност на кола, която не беше различна, предназначена да замени третия модел, който беше прекратен на пазара. Сравнително мощен двигател VAZ-2106 с мощност от 1,6 литра и мощност от 75 к.с. Позволява да развива максимална скорост до 152 км / ч. Този модел е произведен преди 2006 г. и през цялото време на производството му са направени незначителни промени в неговия дизайн, което позволява да се запази популярността на автомобила и да се удължи живота му на пазара.

фото автомобиля ВАЗ 2107 - история создания и развития ВАЗ 2107
През 1982 г. автомобилният завод "Волжски" започва производството на VAZ-2107 , който стана най-новият модел на "класиците". Основата на седмия модел беше взета VAZ-2105. Тази кола е и една от най-продаваните в постсъветския пазар, поради своята простота, надеждност и, разбира се, ниска цена. Сега този модел се нарича LADA -2107 и също се произвежда в чужбина - в Украйна и Египет.

На мястото на " класиката " през 1984 г. започва производството

фото автомобиля ВАЗ 2108 - история создания и развития ВАЗ 2108
Клин за задвижване на предните колела " Самара " ( VAZ-2108 ). Този хечбек с три врати се появи на пазара на съветски автомобили и бележи началото на нова ера в производството на автомобили VAZ с предно предаване. Три години по-късно (през 1987 г.), Волжка Автомобилна инсталация установява производството на версия с пет врати на този автомобил - VAZ-2109 Sputnik. Тази опция беше смятана за по-солидна и благодарение на наличието на пет врати - семейна версия на G8. Очевидните предимства на всички автомобили от семейство Самара / Sputnik са добри динамични качества и голяма максимална скорост, по-добро управление на
фото автомобиля ВАЗ 2109 - история создания и развития ВАЗ 2109
Всички видове пътища, мощни брони. Независимо от това бяха забелязани недостатъците, присъщи на тези модели: наличието на автомобили за лесен и бърз ремонт намаля, в сравнение с класическите модели на VAZ, ергономията на педалите се влоши, картера на двигателя и петролния приемник стана по-уязвим. По-късно, през 1990 г., автомобилната фабрика пусна модификация с четири врати на деветия модел с тялото на седана - VAZ-21099 "Sputnik / Samara Form". Това е последният модел, който Волжски Автомобилен завод започна да произвежда преди разпадането на Съветския съюз.

фото автомобиля ВАЗ 21099 - история создания и развития ВАЗ 21099
Първият нов модел на Автомобилния завод в Волга в постсъветските пространства беше така наречената "дузина" - VAZ-2110 (LADA 110). Подобно на повечето местни предприятия, VAZ трудно оцеля в първите кризисни години, които дойдоха с разпадането на СССР. Следователно моделът "десетки", разработен през 1989 г., излезе със закъснение от три години. Вместо планираната през 1992 г. автомобилната фабрика създаде производството на нов модел - седан VAZ-2110 с четири врати едва през 1995 г. и
фото автомобиля ВАЗ 2110 - история создания и развития ВАЗ 2110
Постепенно започна да се увеличава производството на автомобили. Десетият модел на VAZ е оборудван с два вида двигатели: 8-клапанен обем от 1,5 литра и мощност от 79 к.с. Или 16-клапан с обем от 1,6 л капацитет от 92 к.с. Тази кола с право се смяташе за модел от по-висока класа от семейство Самара, способна да се конкурира с представители на чуждестранната автомобилна индустрия като Daewoo Nexia, Audi 80 или дори Opel Astra от първото поколение.

фото автомобиля ВАЗ 2115 лада - история создания ВАЗ 2115
Продължавайки успешното преживяване на модификациите на по-рано произвежданите модели, през 1997 г. VAZ започна производството на седан VAZ-2115 с четири врати, който е реномиращ наследник на VAZ-21099 . Новият модел получи нов капак и спойлер на багажника с допълнителен стоп сигнал, боядисан в цвета на каросерията на бронята, нови задни светлини, опростени врати, корнизи на вратите и нов по-удобен интериор. Първоначално колата е била инсталирана карбураторни двигатели с обем 1,5 или 1,6 литра, но през 2000 г. тя започва да зарежда двигателя с разпределено впръскване на гориво.

Най-новите модели на Автомобилния завод в Волга са Лада Калина (Лада

фото автомобиля ВАЗ 1119 ЛАДА Калина - история создания и развития ВАЗ 1119 ЛАДА Калина
Калина) и Лада Приора (Лада Приора). Съгласно европейската класификация първото принадлежи към горния сегмент на класа "В", а вторият - към класа "С". Прототипът Lada Kalina бе демонстриран пред широката общественост през 1999 г. във формата на хечбек, а през 2000 г. - във формата на седан. Но производството на този автомобил под формата на седан е създадено едва през 2004 г., а хечбекът е напуснал конвейрите на автомобилната фабрика през 2006 г. Година по-късно Лауда Калина бе пусната. Производителят непрекъснато извършва подобрения и въвежда различни модификации на фамилията Лада Калина . Също така до 2012 г. се планира да се извърши мащабно актуализиране на комплекта и промяна на външния вид на цялото семейство на тези автомобили.

фото автомобиля ВАЗ 2170 ЛАДА приора - история создания и развития ВАЗ 2170 ЛАДА приора
Лада Приора ( VAZ-2170 ) е била на конвейера на автомобилната фабрика през март 2007 г. със седанно тяло. През следващите две години се създава производството на Priora с хечбек (през 2008 г.) и комбито (през 2009 г.). Всъщност Лада Приора е мащабно модифицирана наследница на VAZ-2110. Този модел е оборудван с два вида двигатели: 8 клапана с мощност от 81 к.с. Или 16-клапана капацитет от 98 к.с.

Въпреки усилията на местните производители на автомобили, през последните години те постепенно се заменят от руския пазар с коли от японско, азиатско и европейско производство. По време на икономическата криза от 2008-2009 г., която вероятно е ударила автомобилната индустрия най-болезнено, AvtoVAZ установи сътрудничество с Renault. Това е стимул за финансова помощ от страна на руското правителство и съдействие при разработването на нови автомобилни технологии от партньори от Renault. В производствените мощности на VAZ френският план за установяване на производството на автомобили Renault, Nissan и Lada на една платформа B0 (Logan), както и оставянето на производството на руски автомобили в по-ниския ценови сегмент.

Внимание! Всички вентилатори, ценители и собственици на автомобили от семейството VAZ, ви каня да посетите разделите на нашия блог, където авторските материали за ремонт, настройка и поддръжка на VAZ-2101, VAZ-2103, VAZ-2104, VAZ-2105, VAZ-2106, VAZ -2107 и VAZ-2108, VAZ-2109, VAZ-2110, VAZ-2115, VAZ-1117 Калина, VAZ-2170 Priora .

При използването на статията е необходима активна директна хипервръзка към www.ww.topstat.info!

) Коментари ( 10 )

. Показвани коментари: 9 . . Общо: 9 .
keyboard_arrow_up

#

Очевидно не са имали актуализации за дълго време) Avtovaz започва да произвежда гриза и така нататък. За това забравено?

#

Е, вие! Как можете да забравите за това "чудо" на руската автомобилна индустрия. Така че хората, които глупаво купуват тази кофа с ядки, споделят своите истории: ----- Човек лежи под Лада, ремонтирайки. Подходящ съсед: - Каква позиция овладяваме? - Руската автомобилна индустрия от горе. ----- Вземете Лада. За три години собствеността върху услугата беше няколко часа. - Отидохте ли да я видите? ----- Новата Lada-Vesta сега е оборудвана не само с предпазна възглавница, но и със защитен лист, така че да може да се покрие, ако възглавницата не работи. ----- :-)


#
Имам VAZ 2105 с редукторно задвижване. Автомобил 1986г освобождаване. Преди година настъпи първият основен ремонт на двигателя и първия редуктор. Аз съм в тази кола преora, като не правя нищо разкъсано. Това е, което аз съм за това, че трябва да може да работи avtovaz и да могат да го управляват на пътя ... и всичко останало като отопление на портиер електрическото отопление на седалките или огледалата от бутоните са регулирани, това е просто шоу, за което хората са готови да платят много пари. Това е, задавайте си такъв въпрос, има ли някой замразяване поне веднъж на пътя? Или настройвате огледалата по-често, отколкото при натискане на педала на газта? Тук аз лично коригирам огледалата веднъж месечно, а след това и след измиване на колата

#
Взех от моя приятел el.podogrev двигател, и как да се постави Не знам. Изпратете ми моля, инсталационната схема или ясна снимка с инсталирана отопление (VAZ 2112.16kl.).

#
Ние нямаме лоши автомобили, има лоши дилъри на автомобили с нисък професионален персонал.Погледнете отзивите за услугата и тичайте до другия, ако не сте игнорирани.Автомобилът покрива дилърите.Гаранцията за колата е само 3g. Или 50 тона км. Това не е в една чужда кола.

#

Това наистина е докоснато по темата! Просто имам анекдот -

"BMW" си спомня около 1 милион автомобила заради дефект в отоплителната система на чистачките.
В AvtoVAZ те не разбират какво е заложено.

Или тук

Един немски турист дойде в Русия и отиде на екскурзия до Ваз. Той минава през растението и гледа на всички работници. Един работник не можа да го понесе и поиска преводач:
- Какво гледа?
преводач:
- Той е в Германия и случайно е купил Джигули. Сега той изглежда: може би имате нещо нередно с ръцете си ...

още

Отваря се нов вид сексуална извращение - "VAZohizm" - в който човек може да се наслади на шофиране по вагоните.

И картината в темата))))
Совершенство автомобилей ваз не требует изменений


#
За разлика от чуждестранните спирачки, AvtoVAZ никога не си спомня колите си. : Lol:

#
Всеки се смее и никой не е мислил колко хора са спасени от автомобилите на AvtoVAZ ... Не всеки има пари за мерцедес. Джирите струват хиляда и половина долара, а VAZ струва петнадесет стотин рубли!

#
Новак:
Свеж анекдот:

В AvtoVAZ те решиха да създадат нов модел. Първата линия е взета от "Priora", на обратната страна - от "Kalina". Е, името, разбира се, се оказа точно така: "Приколина". : Lol:
: D
Също така можете да си спомните няколко анекдоти на AvtoVAZ:

Инженерите на AvtoVAZ започнаха да развиват местен автомобил с 6 места. Допълнително, шесто
Мястото ще бъде проектирано за автомобилния механик.

Или повече:

Компанията Mercedes купи фабрика AvtoVAZ. Перенастроили конвейер, запускают производство... Оп! на выходе Жигули!
Разбирают оборудование, устанавливают новое из Германии, наладили, запускают. Оп!!! снова Жигули!
Увольняют весь персонал завода, привозят работников из Германии, налаживают, проверяют, запускают. Бл...ь! На выходе опять - Жигули!
Около завода, на холме, сидят экс-гл. инженер и экс-директор завода. Смотрят на всё, что происходит. И экс-инженер, говори экс-директору:
- Я же тебе говорил - место проклятое!!! А ты, мне - "руки из жопы, руки из жопы"
;-)

#
Свежий анекдот:

На АвтоВАЗе решили создать новую модель. Передок взяли от "Приоры", задок - от "Калины". Ну и название, само собой, получилось правильное: "Приколина". : Lol:

Оставете коментар

Цитат на клавиатурата