Studopediya.Org Начало | Случайна страница | Свържете се с нас | Поръчайте сега

Най-важните промени в политическата карта на света по време и след Втората световна война5.4.1. Втората световна война като изключителен крайъгълен камък в историята на човечеството.

Втората световна война (1939-1945 г.) - най-голямата война в историята на човечеството. В него участват 72 държави, над 80% от населението на света, военните операции обхващат територията на 40 държави от Европа, Азия, Африка и Океания. Тази война се е превърнала в най-разрушителната от всички войни. В страните, участвали във Втората световна война, бяха мобилизирани около един милион души. Във войната бяха убити до 62 милиона души и според някои оценки, като се вземат предвид всички данни за загубите на СССР, дори 65-67 милиона, а около половината от всички мъртви - цивилни, които бяха жертви на бомбени атентати, масови престрелки, депортиране И така, което свидетелства за специалната жестокост на войната. В своя ход бяха разрушени огромни материални ценности, разрушени са много паметници на културата.

Оценявайки Втората световна война, националният историк професор А. Кредер подчертава, че "това е резултат от целенасочената дейност на малка група държави -


Агресори, които световната общност не можа да потисне. Какво са довели тези държави и техните лидери до хората? Елиминиране на демокрацията, расовото и националното потисничество, утвърждаване; Правото на силните в международните отношения.

Какъвто и да е бил светът през 20-те и 30-те години на миналия век, колкото и да беше далеч от съвършенството, победата им щеше да отвори пътя за социалното, политическото и културното деградиране на човечеството. Затова всички, които се бориха срещу тях, водят справедлива борба , независимо от мотивите на тази борба за всеки от участниците. Разбира се, трябва да се има предвид, че сред страните от антихитлерската коалиция имаше и тоталитарна държава - СССР. За съветския народ освободителната антифашистка война не се превърна в път към демокрация. По-скоро, парадоксално, тази война допринесе за укрепването на съветския тоталитаризъм в него. Но това най-малкото не намалява приноса на СССР за поражението на фашизма. " 10

Без да обикаляме в това ръководство подробно описание на хода на Втората световна война, нека разгледаме най-важните политически и географски събития и свързаните с тях териториални промени през 1939-1945.

5.4.2. Договори и споразумения между СССР и Германия

1939 г. и техните последици за политическата география на Европа

От първостепенно значение е развитието на съветско-германските отношения в периода непосредствено преди избухването на войната и първия месец, тъй като тези отношения доведоха до виртуалното разделение на Европа.

Нека припомним, че на 23 август 1939 г. в Москва бе сключен съветско-германски пакт за негарантация, при който страните обещаха да се въздържат пряко или косвено от агресивни действия един срещу друг, да провеждат взаимни консултации и т.н.

На 28 септември същата година, когато Германия, след като нападна Полша на 1 септември, всъщност я победи, бе подписан съветско-германски договор за приятелство и граница, свидетелстващ за стремежите на двете страни за развитие на по-близки отношения.

Тайни протоколи бяха приложени към тези договори, а протоколът, приложен към договора, беше от особено значение.


W *Ru на 23 август. Факт е, че той всъщност разграничи сферите на интереси на договарящите се държави в Европа: Латвия, Естония, Финландия, Източна Полша, обитавани главно от украинци и белоруси, Бесарабия падна в съветската сфера. Всъщност Германия не получи свобода


5.4. Най-важните промени в политическата карта на света след Втората световна война 149

На запад от линията на разграничаване на сферите на влияние. Съгласно договора от 28 септември Литва е включена и в сферата на интересите на Съветския съюз (и съветското правителство се ангажира да плати на Германия тази концесия от 7.5 милиона долара в злато). Същевременно, в съвместно съветско-германско комюнике бе заявено, че полският въпрос е "окончателно уреден": полската държава отново е разделена и престава да съществува на нейната територия (Фигура 5.3). Вдясно, на картата, датата е ясно видима - 28 септември 1939 г., когато бе подписан Съветът за приятелство и граница между СССР и западната граница на СССР по реките Бъг и Нарев (източник: Ехо на планетата, 1989 г., стр. 35. стр. 20 ).

На 17 септември 1939 г. Червената армия прекоси полската граница под претекст, че "помага на украинските и беларуските кръвни братя" и по този начин Съветският съюз всъщност влезе в Втората световна война като съюзник на Германия. От СССР част от Полша е преминала с площ от около 200 хиляди квадратни метра. Km с население от 13 милиона души. (Включително 7 милиона украинци, 3 милиона белоруски граждани, 2 милиона поляци и 1 милион евреи) 11 .

По-голямата част от Полша, чието население е 35 милиона преди войната, се оттегля в Германия, като някои райони са директно включени в Райха, а други се образуват като генерал-губернатор под ръководството на германските власти, което създава тук брутален режим на окупация. Регионът на Вилнюс, който някога беше завладян от Полша, бе прехвърлен в Литва. Това е четвъртата част на Полша.

На 28 септември бе създадена границата между Германия и Съветския съюз.

Тази граница основно съвпадна с т.нар. "Curzon Line", която беше препоръчана през декември 1919 г. от Върховния съвет на Антантата като източната граница на Полша (наречена от британския външен министър Дж. Кързон).

5.4.3. Териториално разширяване на СССР през 1940 г.

След тези събития външната политика на Съветския съюз продължи да се развива в съответствие с горепосочените съветско-германски тайни протоколи за разделението на сферите на влияние.

Това се потвърждава от съветското търсене на Финландия за прехвърлянето на съветско-финландската граница,Глава V. Последната фаза на формиране на мира


5.4. Най-важните промени в политическата карта на света след Втората световна война
32 километра от Ленинград, още 79 километра във вътрешността на Финландия, ликвидацията на военноморски бази на полуостров Ханко и Аландските острови под претекст за гарантиране на сигурността на Ленинград (в замяна на териториите в Северна Карелия).

Финландия отказа да направи това, а на 30 ноември 1939 г. Червената армия прекоси съветско-финландската граница. Това бе началото на трудна зимна война за нея, завършила с мирен договор на 12 март 1940 г., според която Финландия трябваше да даде на Съветския съюз целия карелски остров с Виборг и някои територии в Карелия, за да наеме полуостров Ханко.

Скоро (31 март същата година) се формира нова република на Съветския съюз - Карелско-финландската SSR, която съществува до август 1956 г. Тя обединява Карелската АСР, част от RSFSR, и голяма част от териториите, които са се оттеглили от СССР с мирен договор с Финландия ,

Инвазивната война срещу тази страна в значителна степен подкопава авторитета на СССР в очите на прогресивното общество на света, което доведе до експулсирането на Съветския съюз като агресор от Лигата на народите (през декември 1939 г.).

Това обаче не промени посоката на външната политика на СССР, като следващата цел беше включването на трите балтийски държави в сферата на интересите на СССР (в съответствие със съветско-германските тайни протоколи).

Още през септември-декември 1939 г. са сключени споразумения с тези държави, според които на тяхна територия са създадени съветски военни и военноморски бази и са разположени значителни гарнизони от Червената армия. На 14 и 16 юни 1940 г. в Литва, Латвия и Естония бяха изпратени бележки на съветското правителство, които съдържаха искания за спешно формиране на нови правителства и допускане на допълнителни контингенти на Червената армия в тези страни. Такива искания са очевидно нарушение на нормите на международното право. Веднага след предаването на ноти, части от Червената армия влязоха на територията на балтийските страни, където, под контрола на съветски пълномощници, "Народните правителства", възстановяването на съветската власт бе обявено и бяха взети решения за влизането им в СССР.

През август 1940 г. бяха приети резолюции на Върховния съвет на СССР за присъединяване към СССР към правата на съюзническите републики на Литва, Латвия и Естония. Няколко литовски области бяха прехвърлени на литовския SSR.


През юни 1940 г. Румъния се подчинява на изискванията на СССР, връща се в Бесарабия и връща на Съветския съюз Северна Буковина, която между другото никога не е била част от Руската империя и не е била споменавана в тайния протокол на 23 август 1939 г. Повечето от Бесарабия, Сапун в молдовската SSR, създадена нова синдикална република "въз основа на молдовската АССР (сегашна Приднестровието).

На територията на Северна Буковина бе организиран районът Chernivtsi на украинската SSR. Последните три области на Бесарабия се преместили и в последните. По този начин в началото на август 1940 г. съставът на СССР се увеличи до 16 синдикални републики.

Военно-стратегическата позиция на Съветския съюз в Европа се промени значително. Неговите граници са преместени на запад с 150-250 км, територията се е увеличила с близо 400 хиляди км 2 , а населението - с 23 милиона души, достигайки 193 милиона през 1941 година. Но в новоприсъединените области нови политически и икономически структури , Социалистическата идеология все още не е подкрепяна от голяма част от населението, а социалистическото възстановяване е придружено от насилие. Всичко това предизвика скрити форми на недоволство сред населението.

5.4.4. Агресията на Германия, Италия и Япония в Европа и други региони на света

След като разгроми ръцете си на изток, хитлеристката Германия през пролетта на 1940 г. започна офанзива на Западния фронт. След като завърши окупацията на Дания и Норвегия, тя нахлу в Белгия, Холандия и Франция. През май първите две държави капитулират, а през юни Франция престава да се съпротивлява: на 22 юни 1940 г. е сключено френско-германско примирие, при което френската армия и флота трябва да бъдат разоръжени, а две трети от територията на страната, включително Париж, са били окупирани от германски войски. В незаетата зона и във френската колониална собственост силата се упражнява от правителството на Пеитен (резиденция - малко градче Виши), което скоро обяви сътрудничеството си с Германия.

В същото време, съюзните отношения на агресорите се засилват: на 27 септември 1940 г. Германия, Италия и Япония подписват Тристранния пакт, който по същество представлява споразумение за разделението на света. Участниците му обещаха да подкрепят


Глава V. Последната фаза на формиране на мира

Всеки друг по всякакъв начин. След известно време Румъния, Унгария и България се присъединиха към Тристранния пакт, на територията на който са разположени германски войски.

Междувременно агресията на Германия срещу европейските държави продължи и през пролетта на 1941 г. На 6 април германските войски внезапно нападнаха Гърция и Югославия и бързо счупиха съпротивата на армиите на тези страни. Така, по времето на атаката срещу Съветския съюз, Германия имаше огромни икономически и военно-стратегически предимства. Нейната територия, заедно с областите под негов контрол (протекторатът на Чешката република и Моравия, генералният управител на Полша, Елзас-Лотарин, откъснат от Франция и Люксембург) възлиза на почти 900 хиляди квадратни метра. Km с население от над 117 милиона души. Германия може да използва военно-промишления потенциал на страните, заети през 1940 и началото на 1941 г. (Франция, Норвегия, Дания, Холандия, Белгия, Югославия, Гърция), както и ресурсите на своите съюзници (Италия, Унгария, Румъния и Финландия). Броят на немския Вермахт, който през 1939-1940. Натрупал опит в провеждането на мащабни бойни операции, повече от два пъти.

Що се отнася до главния съюзник на Германия в Европа, през лятото на 1940 г. той стартира военни операции срещу британските владения в Източна и Северна Африка, разчитайки на своята колония - италианската Сомалия. В края на краищата, през пролетта на 1941 г., британците, с подкрепата на етиопските партизани, успяха да карат италианците от британската Сомалия, от Етиопия и да завладеят цялата Източна Африка. В Северна Африка те отблъснаха италианската офанзива и заловиха част от Либия.

Третият участник в Тристранния пакт - Япония - започна офанзива в Тихия океан и Източна Азия. 2 юли 1941 г. срещата на най-висшите лидери на тази страна с участието на императора реши да разгледа основната задача на японската експанзия "напред към юг". Решено е войната да се отложи срещу Съветския съюз и да започне едва след като Германия нахлу в Москва и разби армията на СССР.

Първата цел на Япония беше американският тихоокеански флот, чиято основна сила се основаваше на Хавайските острови, в пристанището на Перлей Харбър, където на 7 декември 1941 г. срещу американския флот се появи ужасен удар. В същото време японските войски започнаха нападения в Югоизточна Азия и Океания.


5.4. Най-важните промени в политическата карта на света след Втората световна война

В крайна сметка, до лятото на 1942 г., под управлението на Япония (освен териториите на Китай и Корея, заети преди Втората световна война), имаше толкова големи азиатски страни като Филипините, Тайланд, Бирма, Малая, Индонезия, където живееха общо около 150 милиона души. хора. На запад японските войски достигнаха границите на Индия, на юг пристигнаха в Нова Гвинея и стигнаха до подходите към Австралия.

5.4.5. Великата отечествена война на Съветския съюз. Образуването на антихитлеристката коалиция

От лятото на 1940 г. започна неизбежното влошаване на отношенията между Германия и Съветския съюз и от съюзниците в разделението на Европа те се превърнаха в съперници. Недоверието на СССР към политиката на Германия рязко се увеличи след подписването на Тристранния пакт от Германия, Италия и Япония.

Желанието за ревизия на света (и по-специално за изземване на земи в източната част на Европа), шовинизмът, расизмът първоначално бяха поставени в идеологията на националсоциализма. Това е, което Хитлер е написал в Мойн Кампф през 1924 г .: "Ние спираме вековното движение на германците на юг и запад от Европа и гледаме към земите на изток ... Но ако днес говорим за нови земи и територии в Европа, ние Можем да мислим преди всичко за Русия и граничните държави, които са подчинени на него. Огромното състояние на Изтока оздравя за унищожение ... Само мечът ще даде земята на германския плуг. " 13

Характерно е, три месеца след сключването на пакта за негаранция със СССР, Хитлер обясни позицията си на срещата на лидерите на Вермахта: "... имаме споразумение с Русия, но договорите се зачитат, доколкото те са подходящи", а на 31 юли 1940 г. Той заяви: "... Русия трябва да бъде ликвидирана, терминът е пролетта на 1941 г. Целта е унищожаването на жизнената сила на Русия" .

Изпълнявайки план за атака срещу СССР ("планът на Барбароса"), германските войски нахлуват на територията на СССР на 22 юни 1941 г., без да обявяват война. Така започва Великата отечествена война на Съветския съюз. Заедно с Германия във войната срещу СССР участваха Румъния, Унгария, Финландия, Италия, Словакия и Хърватия.


Глава V. Най-новата фаза на формиране на мира

От този момент до края на Втората световна война главните сили на фашисткия блок се бориха на съветско-германския фронт, който се превърна в основен фронт на войната, която на първия етап на войната срещу СССР постигна голям успех: до зимата на 1941 германски войски бяха заловили Балтийския полуостров , Украйна, Белорусия, значителна част от RSFSR, заобиколиха и блокираха Ленинград и стигнаха до подходите към Москва.

Атаката на Германия и нейните съюзници върху СССР, а след това агресията на Япония срещу САЩ и Великобритания, помогнаха да се обединят всички сили, които се борят срещу агресорите, в една антифашистка коалиция.

Най-важният програмен документ на тази асоциация е Атлантическата харта, подписана от У. Чърчил и Ф. Рузвелт през август 1941 г., където се казва, че САЩ и Великобритания "не търсят териториални или други придобивания и зачитат правото на всички народи да избират Форма на управление, в която те искат да живеят. В хартата бе отбелязано, че след установяването на мир е необходимо да се разоръжат агресорите и да се създаде надеждна система за универсална сигурност. СССР се присъедини към Атлантическата харта. 12 юни 1941 г. е подписано от англо-съветското споразумение за съвместни действия във войната срещу Германия. През май и юни 1942 г. беше сключен английско-съветски договор "За Алианса във войната срещу Хитлерита Германия и нейните филиали в Европа и за сътрудничество и взаимопомощ след войната" (за период от 20 години) и Съветско-американското споразумение за взаимопомощ. По този начин се формира военно-политическият съюз на трите велики сили: СССР, Обединеното кралство и Съединените щати, чиято основа е съвместна борба срещу агресорите.

Хронологично, в историята на Втората световна война се открояват три големи периода. Първият период (от 1 септември 1939 г. до юни 1942 г.) се характеризира с разширяващия се мащаб на войната, като същевременно запазва превъзходството на агресорите. Вторият период (юни 1942 г. - януари 1944 г.) е времето на пробив в хода на войната, когато инициативата и превъзходството на въоръжените сили преминават в ръцете на страните от антихитлерската коалиция. Третий период (январь 1944 г. - 2 сентября 1945 г.) - заключительный этап войны, в ходе которого достигнутое превосходство стран антигитлеровской коалиции было реализовано в разгроме армий противника, когда


5. 4. Важнейшие изменения политической карты мира после II мировой войны

обозначился кризис правящих режимов государств-агрессоров и наступил их крах.

Особое и чрезвычайно важное место в истории второй мировой войны занимает Великая Отечественная война Советского Союза против гитлеровской Германии (1941-1945 гг.). После вступления СССР в войну окончательно определился ее характер как войны справедливой и антифашистской.

5.4.6. Коренной перелом в ходе второй мировой войны; ее окончание

С конца 1942 г. силы антифашистской коалиции перешли в контрнаступление, произошел коренной перелом в ходе войны, который завершился полным разгромом агрессоров.

Важнейшими событиями второго и третьего периодов войны явились:

- поражение германских войск под Сталинградом; эту победу
советских войск президент США Ф. Рузвельт назвал "поворотным
пунктом в войне Объединенных Наций против сил агрессии";

- поражение, нанесенное советскими войсками армии Герма
нии в знаменитой Курской битве летом 1943 г.;

- наступление вооруженных сил Великобритании и США в
Северной Африке (ноябрь 1942 г.), овладение этим регионом,
что обеспечило союзникам контроль над Средиземным морем и
открыло путь для вторжения в Италию, состоявшегося летом
1943 г.; 8 сентября того же года Италия подписала перемирие
и вышла из войны;

- подъем антифашистского и национально-освободительного дви
жения во многих странах Европы, Юго-Восточной и Восточной Азии;

- открытие летом 1944 г. войсками союзников второго фрон
та против Германии в Западной Европе;

- освобождение от фашизма территории Советского Союза
и стран Восточной и Юго-Восточной Европы в течение 1944 -
первых месяцев 1945 гг. благодаря успешным наступательным
операциям Советской Армии;

- завершающая Берлинская операция и капитуляция Герма
нии 8 мая 1945 г., что означало завершение войны в Европе.

В ходе второй мировой войны важное значение имело постоянное сотрудничество и согласование военных операций странами антифашистской коалиции. В этом отношении большую рольГЛАВА V. НОВЕЙШИЙ ЭТАП ФОРМИРОВАНИЯ ОБЛИКА МИРА


5. 4. Важнейшие изменения политической карты мира после II мировой войны
сыграла Крымская конференция - встреча в Ялте в феврале 1945 г. И. В. Сталина, Ф. Рузвельта и У. Черчилля, на которой главы трех великих держав приняли решения об уничтожении германских вооруженных сил, наказании военных преступников, уничтожении нацистской партии, нацистских организаций, учреждений и т. д. Для достижения этих целей союзники договорились оккупировать Германию, при этом каждой из трех держав, а также Франции, предоставлялась своя зона оккупации (Берлин предполагалось разделить соответственно на четыре сектора).

Был решен вопрос о восточной границе Польши, которая должна будет проходить в основном по "линии Керзона"; кроме того, значительное приращение территории Польша должна будет получить на западе и севере.

Особое место на Крымской конференции занимало заключенное главами трех держав секретное соглашение, по которому Советский Союз обещал вступить в войну с Японией через 2-3 месяца после окончания войны в Европе - при условии сохранения прежнего положения Монгольской Народной Республики, передачи Советскому Союзу Южного Сахалина и Курильских островов, а также создания советской военно-морской базы в Порт-Артуре (Северо-Восточный Китай).

На конференции обсуждался вопрос о создании всеобщей международной организации для поддержания мира и безопасности, получившей впоследствии наименование Организации Объединенных Наций (ООН). Главы трех великих держав одобрили проект Устава ООН, в котором было записано важнейшее положение: при решении всех основных вопросов действует правило единогласия великих держав, т. е. каждая из них имеет право вето.

25 апреля 1945 г. в Сан-Франциско (США) открылась Учредительная конференция ООН, в которой приняли участие 42 государства, объявившие к тому времени войну Германии. Местопребыванием руководства ООН стал Нью-Йорк.

Окончательно вопросы послевоенного мирного урегулирования в Европе решались на Берлинской (Потсдамской) конфе­ренции глав трех держав, которая состоялась 17 июля - 2 августа 1945 г. в пригороде Берлина Потсдаме. Центральным на этой конференции был "германский вопрос": ее участники решили разоружить и демилитаризовать Германию, уничтожить нацистскую партию и запретить фашистскую пропаганду, взыскать с Германии репарации в пользу стран, пострадавших от немецкой агрессии,


предать главных преступников суду Международного военного трибунала. Было решено осуществить демократизацию жизни в Германии, а также декартелизацию (демонополизацию), т. е. уничтожить чрезмерную концентрацию экономической силы, представленной в форме синдикатов, трестов, картелей и других немецких монополистических объединений, сыгравших активную роль в подготовке и ведении войны.

На конференции был обсужден вопрос о границах и изменении территории Германии, об установлении польско-германской границы по линии рек Одер - Нейсе, о передаче Советскому Союзу части Восточной Пруссии - г. Кенигсберг, с прилегающими районами.

Заключительный этап второй мировой войны характеризуется крупными наступательными действиями на суше и на море вооруженных сил США, Великобритании и СССР на Тихом океане, в Юго-Восточной и Восточной Азии, целью которых было сломить сопротивление Японии, которая к моменту капитуляции Германии еще сохраняла контроль над Кореей, частью Китая, Малайей, Таиландом, Индокитаем и почти всей Индонезией.

В августе 1945 г. японский оккупационный режим в этих странах рухнул, все оккупированные Японией страны освободились. Созданная Японией колониальная империя распалась.

2 сентября 1945 г. состоялось подписание Акта о капитуляции Японии, что знаменовало окончание второй мировой войны.

5.4.7. Итоги и последствия второй мировой войны, послевоенное урегулирование

Итоги и последствия второй мировой войны весьма разнообразны и неоднозначны.

Главным итогом, очевидно, можно считать резкое изменение соотношения сил на международной арене. Германия, Италия и Япония, страны-агрессоры, потерпевшие поражение, выбыли из числа великих держав. Значительно ослабли Франция и даже Великобритания. В то же время США вышли из войны значительно усилившимися, превратившись в гигантскую, ведущую в капиталистическом мире экономическую "сверхдержаву".

Несмотря на понесенные во время войны тяжелейшие (прежде всего - людские) потери, Советский Союз стал второй "сверх-ГЛАВА V. НОВЕЙШИЙ ЭТАП ФОРМИРОВАНИЯ ОБЛИКА МИРА


5.4. Важнейшие изменения политической карты мира после II мировой войны


■ 159державой", чему в огромной степени способствовали его победа в войне, наличие мощной армии, образование под руководством СССР блока народно-демократических государств.

Советское наступление в 1944-45 гг. способствовало разгрому в таких странах как Румыния, Болгария, Венгрия и др. старого государственного аппарата и приходу к власти коммунистических партий, которые раньше не представляли крупной политической силы. Еще в этот период в странах Восточной и Юго-Восточной Европы начались демократические преобразования революционного типа, которые получили название народно-демократических революций, а эти страны стали именовать странами народной демократии.

Война способствовала не только превращению Советского Союза в "сверхдержаву", но и консервации существовавшей в стране тоталитарной политической и экономической системы. Культ личности Сталина достиг апогея.

Одновременно началось противостояние двух "сверхдержав" и образование "двухполюсного мира", что наложило сильнейший отпечаток на всю послевоенную историю. Вполне "естественно", что и СССР (с "восточным блоком") и Запад имели свои собственные, далеко не совпадавшие интересы и цели в отношении раздела послевоенного геополитического пространства.

Первый этап взаимной конфронтации начался уже летом 1945 г. на совещании глав государств и правительств США, Великобритании и СССР в Потсдаме, где, в частности, спорным оказался вопрос о "контроле" над восстановленным (в новых границах) Польским государством.

Тогда же Советским Союзом было предъявлено требование Турции о совместной обороне проливов Босфор и Дарданеллы, сопровождаемое территориальными претензиями Грузинской и Армянской СССР. В Северном Иране под эгидой советских войск были созданы фактически независимые от центрального правительства страны Азербайджанская и Курдская "демократические" автономии.

Все это заставило лидера британских консерваторов У. Черчилля констатировать 5 марта 1946 г. в Фултоне (США), что на Европейский континент опустился "железный занавес". "За этой линией, - отмечал Черчилль, - все подчиняется в той или иной форме не только советскому влиянию, но и в значительной степени увеличивающемуся контролю со стороны Москвы... Поли-


цейские правительства превалируют почти во всех этих странах, и в настоящее время, за исключением Чехословакии, в них не существует никакой подлинной демократии" 16 .

Между тем, происходило полное подавление оппозиции в Болгарии, Румынии, Венгрии и Польше, был оказан нажим на Чехословакию с целью заставить ее отказаться от первоначального намерения одобрить план Маршалла, что, естественно, вызывало резкое недовольство Запада.

Так началась "холодная война", под которой подразумевается состояние военно-политической конфронтации государств и групп государств, означающей идеологическую и пропагандистскую подрывную деятельность, гонку вооружений, в ходе которой применяются экономические меры давления (эмбарго, экономическая блокада и т. п.), осуществляется организация военно-политических блоков и союзов, создаются военно-стратегические плацдармы и базы. Проявлением этой конфронтации явились и локальные войны, происходившие в различных регионах мира.

Произошел раскол мира на две системы, и главной "движущей силой" этого процесса явилась полярность политического курса двух великих держав, разделяющая их идеологическое противостояние, которое породило атмосферу враждебности на мировой арене, в международных отношениях.

Это ярко проявилось в гонке вооружений, ставшей важнейшей сферой противостояния и потенциального конфликта США, СССР и их союзников.

Другой важной областью "соревнования" великих держав стало создание военно-политических блоков. Первым из них была Организация Североатлантического Договора (НАТО) - военно-политический союз, созданный по инициативе США на основе Североатлантического договора, подписанного 4 апреля 1949 г. в Вашингтоне США, Великобританией, Францией, Бельгией, Нидерландами, Люксембургом, Канадой, Италией, Португалией, Норвегией, Данией, Исландией. Впоследствии к ним присоединились Греция и Турция (1952 г.), ФРГ (1955 г.), Испания (1982 г.).

Характерно, что первоначально НАТО п ровозглашала обеспечение безопасности западных держав от возможности возрождения милитаристской Германии.

Под руководством же Советского Союза был создан военно-политический союз социалистических стран: 14 мая 1955 г. в Варшаве Болгарией, Венгрией, ГДР, Польшей, Румынией, СССР,160_________________ ГЛАВА V. НОВЕЙШИЙ ЭТАП ФОРМИРОВАНИЯ ОБЛИКА МИРА

Чехословакией и Албанией был подписан Варшавский Договор о дружбе, сотрудничестве и взаимной помощи. Появилась противостоящая НАТО Организация Варшавского договора (ОВД). (Албания в 1968 г. вышла из ОВД.)

Так противостояние двух великих держав стало противостоянием двух военно-политических блоков.

Завершение раскола мира и Европы на два лагеря связано со становлением к началу 1948 г. в странах Центральной и Восточной Европы коммунистических режимов, с победой Китайской революции и провозглашением 1 октября 1949 г. Китайской Народной Республики. Сформировался "мировой социалистический лагерь".

Теперь обратим внимание на важнейшие территориальные изменения в Европе, которые произошли в соответствии с решениями Крымской, Берлинской конвенциями и договорами, заключенными после второй мировой войны.

Прежде всего отметим значительное (на 1/4) сокращение территории Германии (по сравнению с 1938 г.). Была ликвидирована Восточная Пруссия как часть Германии: ее северная часть, с Кенигсбергом, вошла в состав СССР (в качестве Калининградской области РСФСР), а большая, южная, часть - в состав Польши, к которой были также присоединены Поморье, район Познани, Силе-зия (земли по течению Одера), и граница между Польшей и Германией прошла по линии рек Одер (Одра) и Нейсе. Кроме того, Советский Союз передал Польше район Белостока и небольшую территорию севернее Закарпатской Украины. Таким образом, и размеры, и конфигурация государственной территории Польши претерпели очень большие изменения: в сравнении с довоенным положением Польское государство как бы "переехало" на запад, получив при этом более компактную территорию и широкий выход к Балтийскому морю (см. рис. 5.4.).

Важные итоги второй мировой войны были подведены на Парижской мирной конференции 29 июля - 15 октября 1946 г. которая рассмотрела проекты мирных договоров государств антигитлеровской коалиции, одержавших победу во второй мировой войне, с бывшими союзниками фашистской Германии в Европе -Италией, Болгарией, Венгрией, Румынией и Финляндией. 10 февраля 1947 г. состоялось подписание мирных договоров с этими странами. В соответствии с ними Болгария и Венгрия остались в границах, утвержденных в 1919 г. Италия теряла все свои колонии. Румыния передавала СССРБессарабиюи Северную Буковину.ГЛА ВА V. НОВЕЙШИЙ ЭТАП ФОРМИРОВАНИЯ ОБЛИКА МИРА


5.4. Вожнейшие изменения политической карты миро после II мировой войны
Существенно изменились западные рубежи СССР: помимо части Восточной Пруссии в его состав вошли Закарпатская Украина (в состав Украинской ССР) - по договору с Чехословакией от 29 июня 1945 г., район Печенги (Петсамо), на крайнем северо-западе РСФСР, - по мирному договору с Финляндией от 10 февраля 1947 г. (в результате Финляндия лишилась непосредственного выхода к Баренцеву морю).

По Парижскому договору (от 10 февраля 1947 г.) некоторые территории отошли от Италии к Югославии и к Греции.

В соответствии с решениями Крымской и Берлинской (Потсдамской) конференций территория Германии была разделена на оккупационные зоны: восточная зона контролировалась военной администрацией Советского Союза, а три западные зоны - оккупационными властями США, Великобритании и Франции. На четыре зоны был разделен и Берлин, столица Германии. Предполагалось, что оккупационные власти создадут условия для реализации решений вышеназванных конференций, для мирного и демократического развития Германии как единого целого.

Однако с каждым годом нарастал раскол между восточной и тремя западными оккупационными зонами, и именно здесь пролегла граница двух противоборствующих систем. Западные страны стали добиваться экономической стабилизации Германии и создания сильного государства на основе трех западных зон оккупации. Важным шагом в этом направлении явилось проведение 20 июня 1948 г. в этих зонах денежной реформы.

В конечном итоге державы-победительницы во второй мировой войне не смогли прийти к согласию об общем образе действий в отношении Германии, и в 1949 году произошел ее раскол на два государства: 20 сентября в границах оккупационных зон западных держав была образована Федеративная Республика Германия (ФРГ), а 7 октября, в границах советской зоны оккупации, - Германская Демократическая Республика (ГДР). Советский сектор Берлина (Восточный Берлин) стал столицей ГДР; столицей же ФРГ - небольшой город на Рейне Бонн.

Таким образом, мирный договор с единой Германией не был заключен, и граница между двумя германскими государствами превратилась в главную линию противостояния двух мировых систем.

Не сразу после войны решился вопрос о мирном договоре с Австрией. После освобождения этой страны в 1945 г. ее территория была разделена также на четыре оккупационные зоны -


советскую, американскую, английскую и французскую. Лишь в мае 1955 г. представители СССР, США, Великобритании, Франции и Австрии подписали в Вене Государственный договор о восстановлении независимой и демократической Австрии. В октябре того же года австрийский парламент принял конституционный закон о постоянном нейтралитете страны. Обязательства Австрии по Государственному договору и принятый ею статус постоянного нейтралитета были положены в основу внешней политики этой страны.

Важной частью создания новой послевоенной структуры международных отношений было мирное урегулирование на Дальнем Востоке и прежде всего решение вопроса послевоенного устройства Японии, которая после капитуляции 2 сентября 1945 г. была оккупирована американскими войсками. Противоречия между СССР и США по "японскому" вопросу оказались весьма острыми. Это проявилось и на состоявшейся в сентябре 1951 года в Сан-Франциско конференции по заключению мирного договора с Японией. Организаторы конференции отказались принять во внимание поправки и дополнения, внесенные делегацией Советского Союза и ряда других участников. В результате 49 участников конференции подписали мирный договор с Японией, а СССР, Польша и Чехословакия отказались присоединиться к нему.

Вопрос о мирном договоре СССР с Японией остался нерешенным. Отношения между двумя странами были восстановлены в октябре 1956 г. подписанием Совместной декларации СССР и Японии, которая, в частности, предусматривала передачу Советским Союзом Японии островов Хабомаи и острова Шикотан после заключения мирного договора.

Забегая несколько вперед, отметим, что перед распадом СССР руководство России официально заявило о намерении решить проблему мирного договора с Японией, включая вопрос о территориальном размежевании, на основе законности и справедливости, отказавшись от подхода к Японии как побежденному во второй мировой войне государству, и эта позиция с одобрением была встречена в Японии.

После второй мировой войны произошло приращение территории СССР на его восточных рубежах - в связи с тем, что в сентябре 1945 г., после капитуляции Японии, Советский Союз получил Южный Сахалин, утраченный после русско-японской войны

И*


164 ГЛАВА V. НОВЕЙШИЙ ЭТАП ФОРМИРОВАНИЯ ОБЛИКА МИРА

1904-1905 гг., а также Курильские острова (что было предусмотрено соглашением трех стран на Крымской конференции). Кроме того, еще в ходе войны, 11 октября 1944 г., Тувинская Народная Республика была принята в состав СССР на правах автономной области РСФСР (автономная республика с 1961 г.).

Дата публикования: 2014-11-04 ; Прочитано: 10726 | Нарушение на авторското право | Поръчайте писане на работаww.topstat.info - Студопедия.Орг - 2014-2017 год. (0.039 с) ... Обратно горе